Scheurvorming

Scheurvorming in beton treedt op in verschillende fasen: vanaf het moment van produceren en storten tot ver in de gebruiksfase. Scheuren in het beton zijn niet direct reden voor ongerustheid. Beton mag scheuren, zolang de maximale scheurwijdte gekoppeld aan de milieuklasse waaraan de betonconstructie wordt blootgesteld binnen de gestelde normen blijft. Beton scheurt op het moment dat de opgebouwde treksterkte van het materiaal wordt overschreden. Pas als er enige scheurvorming in het beton ontstaat, zal de wapening volledig zijn werk kunnen gaan doen en de aanwezige krachten / spanningen opvangen en verdelen.

Oorzaken scheurvorming beton

Scheuren in beton onstaan door diverse oorzaken. Denk hierbij aan vervorming, krimp of zwelling. De vorm, het patroon, de locatie en de grootte van de scheur vertellen veel over de mogelijke oorzaak.

Het moment waarop de scheurvorming ontstaat, verdelen we onder in drie fases:

  1. Plastische fase
    Zettingsscheuren, plastische krimpscheuren, trekscheuren.
  2. 'Verhardend' beton
    Verhinderde vervorming, thermische krimp, uitdrogingskrimp.
  3. Verhard beton
    Vervorming door (over)belasting, wapeningscorrosie, zwelling.

Analyse scheurvorming

Dekker BetonAdvies heeft de kennis in huis om de geconstateerde scheurvorming te analyseren en te classificeren. We onderzoeken en achterhalen de mogelijke oorzaak van de scheurvorming in het beton en kunnen u adviseren en begeleiden in het maken van de juiste keuzes voor de toe te passen materialen en methodes voor een duurzaam herstel.

Direct advies nodig?
Bel ons   
+31 6 1565 8298