Scheurvorming in beton

Scheurvorming in beton treedt op in verschillende fasen: vanaf het moment van produceren en storten tot ver in de gebruiksfase. Scheuren in het beton zijn niet direct reden voor ongerustheid. Beton mag scheuren, zolang de maximale scheurwijdte gekoppeld aan de milieuklasse waaraan de betonconstructie wordt blootgesteld binnen de gestelde normen blijft. Beton scheurt op het moment dat de opgebouwde treksterkte van het materiaal wordt overschreden. Pas als er enige scheurvorming in het beton ontstaat, zal de wapening volledig zijn werk kunnen gaan doen en de aanwezige krachten/spanningen opvangen en verdelen.

Krijg inzicht in de staat van uw beton

Neem contact met ons op

Oorzaken van scheurvorming in beton

Scheuren in beton ontstaan door diverse oorzaken. Denk hierbij aan vervorming, krimp of zwelling. De vorm, het patroon, de locatie en de grootte van de scheur vertellen veel over de mogelijke oorzaak van de betonschade.

Het moment waarop de scheurvorming in beton ontstaat, verdelen we onder in drie fases:

  1. Plastische fase: zettingsscheuren, plastische krimpscheuren of trekscheuren.
  2. 'Verhardend' beton: verhinderde vervorming, thermische krimp of uitdrogingskrimp.
  3. Verhard beton: vervorming door (over)belasting, wapeningscorrosie of zwelling.

Vraag om een analyse van de scheurvorming

Dekker BetonAdvies heeft de kennis in huis om de geconstateerde scheurvorming te analyseren en te classificeren. We achterhalen de mogelijke oorzaak van de scheurvorming in het beton en kunnen u adviseren en begeleiden in het kiezen van de juiste materialen en methodes voor een duurzaam herstel. Stuur een e-mail naar info@betonadvies.nl voor gepast betonadvies.

Direct advies nodig?
Bel ons   
+31 6 1565 8298