Buttons

Blauw omlijnd

Blauw gevuld

Zwart omlijnd

Zwart gevuld

Wit omlijnd

Wit gevuld

Craquelé

Craquelé herken je aan het grillige patroon van kleine haarscheurtjes in een (glad) betonoppervlak. Een lichte ontmenging in de betonhuid maakt het oppervlak iets cementrijker dan het onderliggende beton. Meestal zie je craquelé in beton, waarbij er trillingen in de mal zijn ontstaan. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een trilnaald, bij beton met een hoge sterkte en zeer dichte structuur en in de toplaag van monolithisch afgewerkte vloeren. Het oogt niet fraai, maar door de minimale diepte van deze haarscheurtjes heeft craquelé geen invloed op de duurzaamheid.

Grindnesten

Een grindnest is een holte in de betonconstructie, waarbij een ophoping van grind zichtbaar is. Als er te weinig binding is tussen de fijne delen zand en het cement en het aanwezige water in het beton, kunnen holtes ontstaan, waarin alleen het grind overblijft.

Oorzaken grindnesten:

  • geen juiste of onvolledige verdichting
  • te weinig fijn materiaal in de betonspecie
  • ontmenging tijdens het storten (te hoge storthoogte)
  • lekkende bekisting
  • vervuiling in de mal
  • te hoge wapeningsdichtheid

Vaak is een grindnest oppervlakkig en ziet het er vooral niet zo mooi uit. In sommige gevallen komt de wapening deels bloot te liggen en kan hij gaan roesten. Bij grotere en soms verborgen grindnesten kan er zelfs een verzwakking van de betonconstructie ontstaan. Daarbij zorgen grindnesten ervoor dat vocht gemakkelijker toegang vindt en er lekkage of corrosieproblemen kunnen ontstaan. Dekker BetonAdvies helpt je bij het beoordelen en onderzoeken van het grindnest en adviseert je over de juiste aanpak van duurzaam herstel.